<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=252872870804880&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
read

Wat is een GIS Specialist?

Inge van der Mond
09 februari 2021

Wat is GIS?

GIS staat officieel voor Geografisch Informatie Systeem. Het gaat hierbij om het (computer) systeem dat dynamische kaarten presenteert en ruimtelijke informatie geeft. Met behulp van deze kaarten en informatie, afkomstig uit GIS analyses, kunnen beslissingen worden gemaakt die helder en inzichtelijk kunnen worden onderbouwd.

Wat is een GIS Specialist?

GIS-specialist is een functie die ondergebracht kan worden in een grote variëteit aan functie omschrijvingen, waaronder GIS-analist, GIS-technicus, en zelfs GIS-cartograaf. Beknopt omschreven is een GIS specialist iemand die GIS databases bouwt en beheert. Ook gebruikt de GIS specialist GIS software om de ruimtelijke en niet-ruimtelijke informatie, die deze databases bevat, te analyseren. Om een GIS-specialist te worden heb je ervaring en kennis nodig in de GIS wereld. Die kun je vergaren door ervoor te studeren en aan de slag te gaan met de software in het bedrijfsleven.

Hoe word ik een GIS Specialist?

Denk bij studies aan fulltime opleidingen, zoals de Master Geo-Information Science in Wageningen of de opleiding Applied Geo-Information Science aan de HAS Hogeschool in Den Bosch. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om cursussen in GIS te volgen. Voorbeelden hiervan zijn de Vakopleiding GIS van de Geo Academie en de Basis Geo Informatie opleiding zoals die aangeboden wordt bij NieuwlandGeo, tot startend GIS-specialist. Via deze opleidingen en ook cursussen kun je in aanraking komen met de vele GIS software pakketten, denk hierbij aan ArcGIS, GeoVisia, QGIS, Bentley, Smallworld, en vele anderen. Ook maakt een GIS Specialist veel gebruik van FME en Python. FME voornamelijk om data met elkaar te kunnen verbinden, data te transformeren, en om de data te kunnen gebruiken in geautomatiseerde analyses. Python is een programmeertaal die voornamelijk wordt gebruikt om extra functionaliteit aan de verschillende GIS software toe te kunnen voegen. De mogelijkheden om deze kennis vervolgens toe te passen in het werkveld zijn enorm divers.

Waar kan ik als GIS Specialist aan het werk?

GIS-specialisten worden veelvoudig ingezet bij verscheidene overheidsinstanties, zoals bij provincies en gemeenten. Deze instanties hebben een belangrijke coördinerende rol over diverse beleidsterreinen waarbij telkens een constante factor aanwezig is: de locatie. Een van de belangrijkste taken is bijvoorbeeld de inrichting van de ruimte, waarbij het van belang is inzichtelijk te hebben waar steden en dorpen kunnen uitbreiden, waar bedrijventerreinen en kantorenparken mogen worden aangelegd, en nog veel meer. Verder worden GIS-specialisten ook graag gezien bij bijvoorbeeld waterschappen en nutsbedrijven. Zo is het voor een waterschap efficiënt om inzichtelijk te hebben welke watergangen onderhoudende werkzaamheden hebben ondergaan, wanneer dit is uitgevoerd en op welke manier.

Informatie over locatie wordt echter ook efficiënt benut door commerciële bedrijven. Zo is het voor een IKEA nuttig te weten vanuit welke postcodes klanten in welk filiaal komen winkelen bij het uitkiezen van een geschikte locatie voor een nieuw filiaal. Voor een ecologisch adviesbureau is het van belang informatie te hebben over welke locaties specifieke diersoorten kiezen als hun habitat. Voor een telecombedrijf als de KPN is het goed te weten waar en hoe diep hun telecomkabels in de bodem zijn gelokaliseerd. Wanneer je eenmaal in de geo-informatie bezig bent geweest kun je deze lijst met voorbeelden eindeloos aanvullen en weet je precies wat geo-informatie kan betekenen voor jou!

GIS Specialist worden bij GeoExperts?

Wierc is GIS Specialist bij GeoExperts en vertelt over zijn ervaringen bij onze organisatie.  Wil jij net als Wierc GIS specialist worden bij GeoExperts. Bekijk dan de vacature van GIS Specialist op onze website.

Categorieën: GIS Specialist

Gerelateerde berichten