<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=252872870804880&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Closed source GIS-software

Commerciële GIS-software

De term closed source wordt gebruikt om de verzameling commercieel beschikbare GIS-software platformen en tools aan te duiden. De essentie van deze betiteling is dat de broncode (source) door de maker niet ter inzage wordt gegeven aan de gebruiker in de breedste zin van het woord. De verantwoordelijkheid en rechten voor eventuele ontwikkelingen ligt geheel in handen van de leverancier.

ArcGIS

Er zijn tientallen leveranciers van GIS software. We lichten het wereldwijd meest gebruikte platform hier kort uit.

ArcGIS Desktop wordt gebruikt om kaarten te maken met actuele data, gecombineerd met diepgaande analyses. De kaarten kunnen gedeeld worden met de mensen die ze nodig hebben. Een nieuwe toepassing binnen de Desktop-Suite is Pro, waarmee kaartvervaardiging, geavanceerde analyses en datamanagement gedaan kan worden. De ArcGIS server wordt gebruikt voor het maken en beheren van GIS-webservices, applicaties en gegevens. De Online versie maakt het mogelijk om te werken in en met interactieve kaarten. Binnen de software worden meerdere termen gebruikt (zoals Arcmap voor het bekijken, bewerken, creëren en analyseren van georuimtelijke gegevens, Arcview voor Desktop Basic e.d.), kun je diep in de functionaliteiten duiken en wordt aan het systeem geprogrammeerd.

Binnen GeoExperts is naast ArcGIS ook (ruime) kennis aanwezig van onder andere Supermap, Smallworld, Geomedia, BentleyMap & Microstation, TatukGIS, Autodesk CAD&world, maar ook van minder bekende zoals MyMaps en EasyMap.

Meer interessant GIS

Op basis van de GIS platformen die als halfproducten bruikbaar zijn, is door vele leveranciers een eindgebruikers product gebouwd, veelal specifiek voor bepaalde werkprocessen. Ook deze systemen moeten worden geïnstalleerd, gekoppeld en databases getuned. Voorbeelden zijn pakketten voor basisregistraties (o.a. BGT, BOR, BRO, BAG, WOZ) en viewers voor het ontsluiten van thema-data (o.a. PDOK en domein - open - data, zoals Geoweb, Neuron en NedBrowser.

Graag helpen GeoExperts bestaande gebruikers verder in het optimaliseren van hun applicatieomgevingen. Komt het aan op een keuze maken, dan zijn we ook graag van de partij. Van richtinggevend tot testend welk platform, tool of module het beste past bij de gestelde vraag of oplossingsrichting.

Kennismaken?

Dylan Nelson

Dylan Nelson
Accountmanager

E dylan.nelson@geoexperts.nl
T 088 643 8900


Technologieën GeoExperts

Open source GIS

De afgelopen 20 jaar heeft de open source software een enorme ontwikkeling doorgemaakt van ‘tegendraads en controversieel’ naar nu veelal geliefd en zelfs in primaire processen toegepast. Zo ook in GIS en aanliggende technologieën.

Closed source GIS

Veruit de meeste business processen worden met zogenaamde closed source applicaties en systemen ondersteund. De software is commercieel beschikbaar en de maker heeft een levensbelang bij het realiseren van de juiste werking ervan.

Datamanagement

Gegevensuitwisseling, verwerking en beheer. Data is waar het in uitvoering om gaat. Formaten, standaarden, modellen, koppelvlakken en services. Extract, Translation & Load processen zijn niet meer weg te denken. We gebruiken hiervoor vaak FME.

Databases

Er bestaan vele soorten databases, van de no-sequal tot de spatial-database varianten. De laatste categorie is voor het effectief werken met ruimtelijke data onontbeerlijk. Het vraagt echter ook specifieke kennis van opbouw, inrichting en beheer. En Geo.

Data Science

Gestructureerde en ongestructureerde data transformeren tot bruikbare inzichten en informatie. Zo brengt ongestructureerde ruimtelijke data als point clouds satellietbeelden en luchtfoto’s, in relatie tot gestructureerde data, een schat aan kansen.

Software ontwikkeling

GIS software pakketten zijn veelal een soort halfproducten. Je kan er wel wat mee maar wil je het goed laten aansluiten op je processen, dan moet je er een eindgebruiker applicatie voor bouwen. Dat vraagt kennis van ICT maar ook van Geo- en GIS-platformen.