<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=252872870804880&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Open source GIS-software

Open source, professioneel en betrouwbaar

Software is open source als de broncode publiek beschikbaar is gesteld. Als open source software wordt ondersteund door een community, zoals de QGIS community, dan levert dit nog meer voordelen op.

QGIS

QGIS is de bekendste open source platform binnen Nederland en daarom lichten we deze uit. Het is geschreven in C++ en Python, waar in laatstgenoemde ook eventuele plug-ins geschreven kunnen worden. De gebruikersomgeving is gebaseerd op het Qt-toolkit. Elke versie krijgt een codenaam, waarvoor locaties van QGIS-ontwikkelbijeenkomsten worden gebruikt. 

De belangrijkste kenmerken van QGIS:
  • Ondersteunt de meest gebruikte bestandsformaten van geografische informatiesystemen: Shapefile (shp), Keyhole Markup Language (KML) en GeoTIFF;
  • Kan verschillende soorten databases koppelen (PostgreSQL, MySQL) en ondersteunt geografische databases (PostGIS, Oracle Spatial) en werkt samen met GRASS-GIS:
  • Ondersteunt ook services als: WMS, WCS, WFS, GPS Exchange Format (GPX) en SpatiaLite.
  • QGIS draait op verschillende platformen en besturingssystemen; Linux, Windows, OS X en BSD en ook (onder ARM-architectuur) wordt Android ondersteund.

Andere open source platformen zijn bijvoorbeeld Mapbox of MongoDB.

In Nederland is sinds 2019 een QGIS gebruikersvereniging actief. Enkele GeoExperts leveren een belangrijke Nederlandse bijdrage aan de QGIS doorontwikkeling en het verspreiden van kennis van het platform. QGIS is een volwassen platform met een brede modulaire portfolio. Graag denken wij mee over de toepasselijkheid van modules en functionaliteiten in de gestelde vraag of uitdaging. GeoExperts past daarnaast in vrijwel elk werkveld QGIS kennis toe, van data-analyses tot het ontwikkelen van maatwerk applicaties of uitwisselingsprocessen.

Kennismaken?

Hans Jonkman
Sales Manager

E hans.jonkman@geoexperts.nl
T 088 643 8900


Technologieën GeoExperts

Open source GIS

De afgelopen 20 jaar heeft de open source software een enorme ontwikkeling doorgemaakt van ‘tegendraads en controversieel’ naar nu veelal geliefd en zelfs in primaire processen toegepast. Zo ook in GIS en aanliggende technologieën.

Closed source GIS

Veruit de meeste business processen worden met zogenaamde closed source applicaties en systemen ondersteund. De software is commercieel beschikbaar en de maker heeft een levensbelang bij het realiseren van de juiste werking ervan.

Datamanagement

Gegevensuitwisseling, verwerking en beheer. Data is waar het in uitvoering om gaat. Formaten, standaarden, modellen, koppelvlakken en services. Extract, Translation & Load processen zijn niet meer weg te denken. We gebruiken hiervoor vaak FME.

Databases

Er bestaan vele soorten databases, van de no-sequal tot de spatial-database varianten. De laatste categorie is voor het effectief werken met ruimtelijke data onontbeerlijk. Het vraagt echter ook specifieke kennis van opbouw, inrichting en beheer. En Geo.

Data Science

Gestructureerde en ongestructureerde data transformeren tot bruikbare inzichten en informatie. Zo brengt ongestructureerde ruimtelijke data als point clouds satellietbeelden en luchtfoto’s, in relatie tot gestructureerde data, een schat aan kansen.

Software ontwikkeling

GIS software pakketten zijn veelal een soort halfproducten. Je kan er wel wat mee maar wil je het goed laten aansluiten op je processen, dan moet je er een eindgebruiker applicatie voor bouwen. Dat vraagt kennis van ICT maar ook van Geo- en GIS-platformen.