read

Geo Trends – Werken in het innovatieve Geo-werkveld

Douwe Blanksma
29 januari 2022

Onze leefomgeving is in totaliteit in rap tempo digitaal beschikbaar gekomen, zonder dat we er elke dag bij stilstaan. Van alles wordt gemeten om de wereld om ons heen nog beter te begrijpen. Dat is onder andere waarom ik met zoveel plezier in het innovatieve Geo-werkveld actief ben.

Enkele voorbeelden

We plaatsen sensoren bij bomen, die data verzamelen om te zien hoe ze groeien. De kwaliteit van de rijbaan gaat gemeten worden door slimme auto’s en het bekende TomTom ziet daardoor ook een kans om een realtime kaart van de wereld te maken. En kadastrale kaarten in ontwikkelingslanden, die soms niet eens bestaan, worden in kaart gebracht door middel van satellietbeelden. Het soms ‘stoffige’ imago van het Geo-werkveld klopt allang niet meer…

Digital twins zijn hot

Als er steeds meer data digitaal en in 3D beschikbaar is, dan is het visualiseren ervan een logisch gevolg. Door de voortschrijdende technologie ontstaan er digital twins die een virtuele weergave bieden van een fysiek object, systeem of leefomgeving. Deze hightech dubbelgangers gaan mensen vooruit helpen in het dagelijkse bestaan en organisaties zullen services gaan bieden waar we nu het bestaan nog niet van snappen. Er zullen steeds meer bewegingen in onze leefomgeving gemeten worden, waardoor we weten wat ergens de verwachte CO2 uitstoot gaat zijn. Net zo goed zullen we er systemen door krijgen die ons vertellen waar je op dit moment een rustige plek kunt vinden om jezelf te ontspannen. Crowdmanagement wordt hierdoor ook een belangrijk onderdeel van het Geo-werkveld.

De Nederlandse Geo-Informatie Infrastructuur (NGII) moet op de schop

Je zou het een trend kunnen noemen dat we in het Geo-werkveld er steeds meer over eens zijn dat verouderde legacy systemen ons in de weg staan. Data moet immers mobiel en altijd en overal beschikbaar komen en met een vraag gedreven infrastructuur antwoorden bieden. In veel gevallen lukt dat niet met verouderde software op eigen servers; je hebt lang niet altijd actuele data waardoor er fouten kunnen ontstaan. Clouddiensten in het Geo-werkveld zijn daarom niet meer weg te denken.


“Waardevolle Geo-informatie betekent dat je data van koop- of huurwoningen beschikbaar hebt, dit kunt vergelijken met het inkomensniveau en het weten dat deze huizen op het zuiden liggen. Dan kun je namelijk zonnepanelen verkopen”


Van ‘handmatige’ data naar computergestuurde data

Daarnaast kan het verkrijgen van registerdata tegenwoordig niet (alleen) meer bestaan uit landmeten, foto’s nemen, interpreteren, bestanden controleren en andere trage processen. Voordat je het weet is de leefomgeving alweer anders ingericht. Vergelijk het maar met de update die je moet doen voor het navigatiesysteem in je auto. Veel interessanter is het om te bedenken of de actuele data al ergens anders bestaat en er manieren zijn om deze op een andere manier te verkrijgen. Heb je bijvoorbeeld voor bouwontwikkeling nog vergunning controleurs nodig of kan een computergestuurde drone wellicht betere resultaten bereiken? Zeker is dat een drone op plekken kan komen die voor mensen moeilijk te bereiken zijn. Ze komen letterlijk hogerop.

Mijn conclusie?

We komen steeds dichter bij het punt dat we de werkelijkheid direct digitaal inzichtelijk hebben. De uitdaging is dat we in staat zijn om actuele data van al die verschillende sensoren, uit verschillende systemen bij elkaar kunnen brengen. Mijn verwachting is dat het in de toekomst de technologie zelf gaat zijn die dat voor ons gaat realiseren. De uitdagingen zijn legio, te beginnen bij ons denken. Hoe realiseer je bijvoorbeeld een toekomstbestendige Geo-ICT inrichting?

Het Geo-vakgebied is innovatief en prachtig om in te werken, omdat het ons dagelijks vooruithelpt!

Douwe Blanksma


Up-to-date blijven als Geo(ICT) adviseur of projectmanager?

Download '4 actuele uitdagingen' (pdf)


Categorieën: GeoStrategie